3 Aralık 2010 Cuma

‘Güneysınır’ın tanıtılmaya ihtiyacı var’



02 Aralık 2010 Perşembe 16:14

Güneysınır Kaymakamı Mustafa İlhan ilçe olarak önemli bir tarihi geçmişe ve doğal güzelliklere sahip olmalarına rağmen yeterince tanıtılmadığından ilgisiz kaldığını söyledi.
Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyonu olarak her ay yaptığımız ilçe gezilerimizin bu ayki durağını Güneysınır ilçesi oluşturdu. İlçede ilk olarak Kaymakam Mustafa İlhan beyi makamında ziyaret ederek ilçenin tanıtımı konusunda söyleşi yaptık. “Bir ilçenin gelişmesini ve dışarıya açılmasını istiyorsanız tanıtımına önem verecekseniz. İlçemizin bu alanda bir eksikliği vardı. Sizler bu anlamda bizlerin sesi oldunuz. İlçemize hoş geldiniz. Böyle bir çalışmaya ilçemizi de kattığınız için çok teşekkür ederim” dedi.

Sayın İlhan, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben 1980 Karaman Ermenek doğumluyum. Lise eğitimine kadar Karaman Ermenek’te okudum. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden 2003 yılında mezun oldum. 5 yıllık Merkez Bankası deneyiminden sonra kaymakamlık mesleğini yapmaya başladım. Geçen yıl bu işe başladım. Yaklaşık üç aydır Güneysınır ilçesinde görev yapmaktayım. Güneysınır ilçesini Ermenek’e yakın olması hasebiyle ben tercih ettim. Güneysınır’ın ağız yapısına, kültürüne, insanına yakın olması nedeniyle buraya daha verimli olabileceğimi düşündüm. Bu anlamda da tercihimi isabetli yapmış olduğumu düşünüyorum.
İlçenizin tanıtımını yapmak isterseniz neler söylersiniz?
Güneysınır, Konya ilinin bir ilçesidir. Konya’ya 75 kilometre uzaklıktadır. Osmanlı döneminde Karasınır ve Elmasun olarak bilinen köyler idi. Ayrıca Elmasun, 19. yüzyılda Batılı coğrafyacılar tarafından hazırlanan çeşitli haritalarda, örneğin Tallis tarafından yayınlanan 1851 tarihli Asia Minor haritasında gösterilmektedir. Her iki köy cumhuriyet döneminde önce Bozkır ilçesine bağlı iken 1955 yılında Çumra ilçesine bağlanmıştır.
Güneysınır tarihi itibariyle Selçuklulara kadar dayanıyor. Ondan öncesinde Anadolu’da ilk yerleşim yerlerinde olduğu gibi burada da Hüyükler var. Güderesin höyüğünden ismini almıştır. Bilinen en eski yapı Gülağaç köyündeki 800 yıllık geçmişi olan Ak türbedir.
Güneysınır 1990 yılında iki beldenin birleşmesi ile belediye olmuştur. Güneybağ’ın güneyi, Karasınır’ın sınırı alınarak ilçeye ismi Güneysınır olarak verilmiştir. 20 yıllık tarihine baktığımız zaman ilçe olarak, nüfusunun azaldığını ve göç verdiğini görüyoruz. Şu an köyleri ile birlikte 10 bin 700 nüfusu var. Bu nüfus maalesef giderek erimektedir. Biz bu nüfusu kaybetmemek için projeler üretiyoruz. Gençlerimizi, çalışanlarımızı burada kalmaları için ikna etmeye çalışıyoruz.
Güneysınır’ın 12 köyü ve 2 beldesi var. Ulaşım açısından çok ideal bir yere sahip. Konya’ya 70, Karaman iline 40 kilometre uzaklıktadır. Bu avantaj olarak gördüğümüz husus, dezavantaj da olabilmektedir. Çünkü bu tür yerlerde kimsenin mahrum kalma riski olmadığından dolayı buraya misafirhane veya otel gibi bir yatırım yapılmıyor. Çok fazla yatırım yapılmıyor. Büyük yerlere yakın olmanın dezavantajını da yaşıyoruz. Biz bunu tekrar avantaja çevirmek yönünde projeler üretiyoruz.
İlçenin ekonomisi nasıl?
Burada ekonomik hayat tarım ve hayvancılıkla kendisini sürdürüyor. Arazimizin yüzde 80’inde tarım yapılabilmekte. Yalnız tarım arazilerimizde sulu tarıma yönelik projeler üretmeye çalışıyoruz. Çünkü sulu tarımın getirdiği ekonomimize kazandırdığı şeylerin çok fazla olacağını düşünüyoruz. Güneysınır’da eskiden çok fazla revaçta olan ama şimdilerde önemini kaybeden bağcılık var. Ben halen bağcılığın önem arz ettiğine inanıyorum. Kaymakamlık olarak da bağcılık konusunda vatandaşlarımıza teşvik veriyoruz.
İlçenin köyleri veya diğer yerleşim alanlarının durumu nasıl?
Köylerimizde alt yapı konusunda şu an sorunsuz diyebilirim. Yolsuz, elektriksiz asfaltsız, susuz köyümüz yok. İki tane köyümüzde baraj göletimiz var. Bu baraj göletlerimizden sulu tarıma dönük nasıl istifade edebiliriz diye düşündük ve damlama sulama projesinde karar kıldık. Özellikle bir tane göletimizin doğası itibariyle de çok temiz bir çevresi var. bir yıllık bir mazisi olmasına rağmen orada güzel bir görüntü oluştu. Şu ana kadar hiç görmediğimiz kuşlar burada görülmeye başlandı. Biz bu kuşları gördükçe fotoğraflarını çekerek cinslerini tespit etmeye çalışıyoruz. Burası kısa bir süre sonra bir kuş cenneti olacaktır. Şu anda göletlerimizde balık yetiştiriliyor. Yaklaşık 4 ay önce 45 bin civarında yavru balığı bu göletimize bırakmıştık. Şu anda her birinin boyu yaklaşık 50 santimetre oldu. 1 kiloya kadar varan aynalı sazan balıklarımız var. Yaklaşık 6–7 ay süreyle bir avlanma yasağı koyduk. Bu yasak neticesinde her birinin 8–10 kiloya kadar çıkacağını düşünüyoruz.
İlçenin sanayisi nasıl neler üretiliyor?
İlçemizde küçük çapta tarım aletleri üretilmekte olup Türkiye genelinde pazarlanmaktadır. Başlıca imal edilen tarım aletleri; Atkı, Tırmık, Anadut, Mikser, Römork, Patoz, Helezon dur. Ayrıca Güneş enerji sistemleri de imal edilmektedir. İlçe merkez nüfusunun yüzde 20’lik kısmı bu işlerden geçimini sağlamaktadır. Yılda 200 bin parça ürün imal edilmektedir. Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini Güneysınır karşılıyor. Yaba, atkı, tırmık adı altında üretilen tarım aletlerini doğudan batıya kadar tarımın yoğunlukla yapıldığı bölgelerde kullanılıyor. Biz hatta şöyle bir şekil geliştirdik, sizin aracılığınızla bunu da paylaşmak isterim. Bunun fazla bilinmediğini düşünüyoruz ve bilinir hale getirmek için Guinness rekorlar kitabına girecek boyutlarda bir yaba üretmeyi düşünüyoruz. Bunu ışıklandırıp, Güneysınır’ın giriş kısmında görülebilecek bir yere dikip, bunu Güneysınır’ın sembolü yapmayı istiyoruz. Bunu bilinir hale getirdiğimiz zaman yüzde 50’lik pay artacaktır. Bu da ilçe ekonomimize daha çok katkı sağlayacaktır.
İlçemizde ayrıca Terzilik, Kunduracılık, Marangozluk, Kaynakçılık gibi küçük zanaat sahipleri merkez ve çevre köylerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. İlçemizde 2 adet un fabrikası, 4 adet petrol istasyonu, elektrik trafo merkezi vardır. Ayrıca Hadim ilçesi ile idari bağlılığı hususunda anlaşmazlığın devam ettiği Göksu elektrik üretim santrali mevcuttur.
İlçenin eğitim ve sağlık durumu nasıl sıkıntılar neler?
İlçemizde 13 okulumuz var. Güneysınır’ın merkezinde 3 ilköğretim okulu ve birçok programlı lise var. Bir tane dershanemiz var geçen sene bir girişimcimiz açtı. Dershanenin de kalıcı olacağını ve Güneysınır’a faydalı olacağını düşünüyorum. Güneysınır halkı eğitime meraklı ve birçok öğrenciyi sadece Güneysınır merkezinde değil, Konya’nın da çeşitli okullarında eğitime gönderiyor. Halk, bütçesinin büyük bir bölümünü eğitime harcıyor. Konya’da eğitim alan öğrencilerimizin üniversitelerde de güzel yerlere geleceğine inanıyorum
Bizim Güneysınır’da aile toplum sağlığı merkezimiz var. Maalesef 2007 yılında toplum sağlığı merkezimiz devlet hastanesi statüsünü kaybetti. O da şundan kaynaklanıyor, devlet hastanesi statüsünde olmak için belli sayıda yatak sayısına sahip olmak istiyor. Biz ek binayla yatak kapasitesini artırıp tekrar burayı devlet hastanesi statüsüne getireceğiz. Dolayısı ile bütün küçük ilçelerde olduğu gibi burada da yaşanan doktor problemini böylece çözeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder