3 Aralık 2010 Cuma

Güneysınır keşfedilmeyi bekliyor


Güneysınır’ın tarihi değerleri keşfedilmeyi bekliyor
02 Aralık 2010 Perşembe 16:20

Güneysınır tarihi yerleşim bölgesi, doğal güzelliği, şelaleleri, yaylaları ve mağara gibi doğal oluşumları ile zengin bir yer olmasına rağmen yeterli tanıtım yapılamaması nedeniyle turizm açısından hak ettiği yeri alamamıştır.
İlçe Kaymakamı Mustafa İlhan, tarihi ve doğal güzellikleri ile Konya’nın şirin ilçeleri arasında yer alan Güneysınır’ın tanıtımı için ellerinden gelen her imkanı değerlendireceklerini söyledi. İlçenin görülmeye değer tarihi değerleri konusunda bilgi veren İlhan, bunların başında her ne kadar yer olarak Hadim’de olarak bilinse de kendi sınırları içerisinde olan Göksu Şelalelerinin geldiğini söyledi.

Göksu Şelaleleri
Göksu Şelaleleri ilçenin hudutlarında olup Şelalelere giden yol ilçemizden geçmektedir. Göksu şelaleleri bir doğa harikası olup görülmeye değer yerlerdendir.
İlçemizde tarih öncesi devirlerden kaldığı düşünülen iki adet höyük bulunmakta olup bunların tarihi ile ilgili henüz tam bir çalışma yapılamamıştır. Bu höyükler halk arasında “Güdelesin Höyüğü” ve “Gavur Höyüğü” olarak adlandırılmaktadır. Güneysınır ilçesinin yüksek kesimlerinde bulunan yaylaların temiz havası, suyu, doğal yapısı ve çam, ardıç, meşe gibi ağaçlarla kaplı olması nedeniyle birçok kişi tarafından dinlenmek için tercih nedeni olmaktadır. Bu yaylaların en önemlileri Akkışla Yaylası ve Kent Yaylasıdır.
Güvercinlik mağarası
Güneysınır İlçesi’nin Güneybağ Mahallesi’nden rehber alınarak mağaraya gidilmektedir. İlçemizde birçok mağarada bulunmakta olup bunların en önemlisi Güneybağda bulunan Güvercinlik Mağarasıdır. Güneysınır Güneybağ Mahallesinde bulunmaktadır. 1090 m. rakımda bulunan dikey mağara -130 metre derinlikte yer almaktadır. Mağaranın salon kısmı 346 metre uzunluğundadır. Mağara iki kısımdan oluşmaktadır. Birincisi fosil özellik gösteren ve sırayla yaklaşık 40, 25, 20, 30 m'lik inişleri içeren dikey kısım; diğeri ise salon kısmıdır. -130 metrede yer alan dev salonun tabanı çamur ve yarasa gübresi ile kaplıdır. -130 metre inildikten sonra ulaşılan salonun; Avrupa ve Türkiye'de dikey mağaralarda bulunan en geniş salon olduğu belirtilmektedir. Mağarada, perde oluşumlar, bayrak ve duvar sarkıtları, mağara sütleri gibi çok çeşitli oluşuma rastlanmaktadır. Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından araştırması yapılarak haritalanmıştır. Mağara profesyonel mağaracılar tarafından gezilebilmektedir.
Güneysınır Alanözü Beldesinde Bin Yıllık Anıt Ağaç
İlçeye bağlı Alanözü beldesinde tescilli bin yaşın üzerinde bir anıt ağaç (Ardıç Ağacı) bulunmaktadır. Güneysınır İlçesine bağlı Alanözü beldesinde buluna anıt ardıç ağacının çevresini 13 kişi kollarını tamamen açarak ancak dolaşabiliyor. Taç çevresi 52 metre olan ağacın boyu 13 metre olarak ölçüldü. Kök uzunluğu ise 800 metreye kadar ulaşıyor. Anıt Ağaç halen tüm gösterişiyle ayakta duruyor.
Ak Türbe
Güneysınır İlçesi Gürağaç Köyündedir. Selçuklular zamanında inşa edilmiş olup günümüze kadar ayakta kalmıştır. 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restarasyonu yapılmıştır.
Akkışla Yaylası Piknik ve Mesire Alanı
Güneysınır ilçesi Güneybağ Mahallesine 3 km. uzaklıkta bulunan 15 hektarlık alan içerisinde kurulmuş olan Akkışla Yaylası Piknik ve Mesire Alanı; gür ardıç ve diken ağaçları, doğal su kaynakları, havası, sakin ve dinlendirici ortamı nedeniyle ile piknikçiler tarafından en çok tercih edilen piknik ve mesire alanıdır. Akkışla yaylası piknik ve mesire alanında; çeşmeler, WC, piknik ocakları, spor sahası bulunmaktadır.
Kabakbaş Piknik Alanı
Güneysınır İlçesi Ağaçoba Köyünde bulunan Kabakbaş Piknik Alanı temiz havası, doğal su kaynakları, asfalt yolu ve görselliği ile piknikçiler tarafından en çok tercih edilen piknik alanlarından biridir. Kabakbaşta iki çeşme ve mescit bulunmaktadır. Yolu asfalttır.
Güdelesin Höyüğü
Güneysınır ilçesinin 3 kilometre doğusundadır. Kuzey eteklerinde kalkolitik malzeme olduğu bildirilmektedir. Tepe kesiminde ise Helenistik-Roma çanak çömleklerine rastlanılmıştır. GGD-KKB yönündedir.
Gavur Höyüğü
Güneysınır ilçe merkezinin 2 kilometre doğusunda yer almaktadır. 200 x 150 x 20 metre boyutlarındadır. İTÇ; MÖ 2. ve 1. binyıl; Roma - Bizans dönemi çanak çömlekleri bulunmuştur. Güney Doğu-Kuzey Batı yönündedir.
Kızılöz Göleti
Güneysınır İlçesi Kızılöz Köyünde bulunan Kızılöz Göleti.
Mehmetali Göleti
Güneysınır İlçesi Mehmetali Köyünde bulunan Mehmetali Göleti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder